• Bremen’de Birlik Cemi

    Bremen Alevi Evi yönetici ve üyeleri, tatilden dönüşlerin ilk günlerinde yoğun bir çalışmaya koyuldular. İlk işleri aralarındaki ufak tefek “müşkilleri” hallederek yeni ve verimli bir dönemi başlatmak oldu. Bunun için de ilk iş olarak 28 eylül akşamı, kendi binalarında, üyelerinin büyük çoğunluğunun lokmalarıyla hazır bulundukları bir Birlik Cemi düzenlediler.

    Alevi akademisi Başkanı Mustafa Düzgün ve Akademi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Ali İçlek Dede’nin hazır bulundukları bu Cem’de, kadın-erkek tüm üye ve yöneticiler, yol ve erkân kurallarına uygun, örnek sayılabilecek düzeyde bir görünüm sergilediler. Esasen kuruluş amaçları da bunu gerektiriyordu. Daha baştan beri, kendi inanç, kültür ve törelerine uygun yolda yürümeyi, Aleviliklerini katıksız bir biçimde yaşamayı tek ve başlıca görev olarak benimsemişlerdi. Elbette bu pek kolay olmayacaktı ve bunun için yoğun olduğu kadar kararlı ve düzenli bir çabayı gerektiriyordu. Onlar buna açıktı ve ne yapmaları gerektiğini biliyorlardı. Hem buna yetecek sabrı göstermeye, hem de yapılması gerekenleri özenle yerine getirmeye hazır bir tutum içindeydiler.

    Cem’in “müşkillerin hali” bölümünde Akademi Başkanı’nın yaptığı kısa bir açıklamadan sonra, post dedesi H. Ali Dede’nin huzurunda, sıra ile Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Dar-ı Mansur’da durarak-bilerek ya da bilmeyerek-bazı kusurlar işlediklerini, Hak Divanı’nda bunu hesabını vererek kendilerini tüm bu olumsuzluklardan arındırıp temizlemek arzusunda olduklarını beyan ettiler. Bunları Alevi Evi üyeleri ve Post Dedeleri Dr. Hüsnü Kaya’nın da dara kalkışları izledi. Hem kendileri hem arkadaşları hakkında birer birer müşkillerini açıkladılar. Erkân yürüterek haklı-haksız belirlenip sorunlar çözüldü, müşkiller hal edildi.

    Esasen ortada ciddi birşey de yoktu. Ancak küçükde olsa müşkilleri görünüp arınarak yeni bir döneme girmeleri yolun bir gereğiydi. Ve bu, el ve gönül birliğiyle daha yararlı ve başarılı bir çalışma sürecine girmenin de ön koşullarından biri olarak düşünülüp yerine getirmeli diye gerçekleştiriliyordu.

    Hasan Ali İçlek Dede iyi bir Post Dedesi, başarılı bir cem ustasıdır. Hem konuştu, hem dua etti, hem o güzel sesiyle çalıp söyledi. Şah Hatayi Kul Himmet, Pir Sultan Abdal’dan okuduğu deyiş ve Düvazde İmamlarla coştu ve coşturdu…

    Enel Hak dedikte çekildik dara.
    Edep erkan bize doğru yol oldu.
    Geldi Zebaniler sual sormağa.
    Yardımcımız Şah-ı Merdan Ali oldu.