• Alevi Akademisi Yol Ve Erkan Enstitüsü


    III. DÖNEM 7-15 YAŞ EĞİTİM RAPORU

    Hasan Ali İçlek
    Alevi Akademisi, Yol Ve Erkan Enstitüsü
    Yönetim Kurulu Üyesi

    AA Yol Erkan Enstitüsü ve Bielefeld Alevi Kültür Derneği’nin birlikte 21.04.2002 tarihinde başlatmış olduğu üç aylık eğitim programımız umduğumuzun üstünde, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Eğitim çalışmalarına özelikle 7-15 yaş arası çocuklar alındı. Anne ve babalarının gösterdikleri yoğun ve sıcak ilgi, AA Yol ve Erkân Enstitüsü adına bizleri son derece mutlu kılmıştır. Eğitim çalışmalarımız  28/ 6 / 2002 tarihinde  tamamlanmıştır.
    Çalışmalarda bizleri yanlız bırakmayan Bielefeld Alevi Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyelerine sonsuz şükranlarımızı sunar birlikte çalışmalırımızın devamını  temeni ediyoruz.

    1. Amaç

    Günümüze intikal eden temel değer ve kriterlerin yaşanması noktasında, Alevi toplumunun gelişim seyrini, varılan evreyi, kendisini ifade edebilme yeteneğini yükseltme ereği amaçlanmalıdır.  Bu ise ancak bilimsel ve çağdaş bir anlayışla yapılacak bir eğitimle mümkündür.

    Alevilik kendisini “Hak-Muhammet-Ali yolu” olarak ifade eder. Din, dil, ırk, mezhep ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın, tüm dünya insanlarını sevgi ve saygıyla karşılar, hoşgörülüdür.

    Alevi insanının bilinçlenmesi ve etkin bir kişilik kazanması,  mensup olduğu inanç ve kültürü belleyip kavramasına bağlıdır. Bunu yaparken de gerçek dışı tutum ve yaklaşımlardan sakınıp, özüne uygun bir yolda yürünmesi, ciddi kurum ve kişilerin seçilmesi, işe her bakımdan dikkat ve özen gösterilmesi gerekir. Alevi Akademisi, bu bakımdan Alevi toplumunun birinci dereceden sorumlu ve en ciddi bilim ve eğitim kurumudur.

    2. İşlenen Konular

    Alevilik’de insan, can, beden, nefis, ahlak ve ibadet.
    Alevilik’de Kutsal Günler ve Erkanları.

    Hafta sonları, Cuma akşamından başlamak üzere üçer günlük çeşitli geziler, sportif faaliyetller.

    3. Uygulama

    Çocuklar; birlikte yemek yerken, uyumaya giderken ve sabah kalktıklarında ne yapmalı? Birbirlerine ve karşılaşacakları diğer insanlara karşı nasıl davranmalı, ne yapmalı? Bununla ilgili kural ve davranışlar, bizzat yaşam içinde ve pratik olarak gösterilir. Onların anlayabilecekleri dille ve olayı bizzat görmeleri sağlanarak, uyumaya giderken baba ve anne başta olamak üzere, aile bireyleriyle görüşmesi ve iyi akşamlar dilemesi gerektiğini; sabah kaltığında  önce elini yüzünü yıkaması, aile bireylerine “günaydın” deyip  hep birlikte kahvaltı sofrasına oturmaları,  okula gidilirken dikkatli olması, trafik kurallarına dikkat etmesi, okulda sorun yaratmaktan kaçınması, arkadaşları ve öğretmenleriyle iyi geçinmesi gerektiği ve benzeri günlük yaşamla ilintili kural ve davranışlar belletilmeye çalışıldı.

    Arkadaşlarıyla iyi geçinen, renk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, öğretmenlerini seven ve dinleyen, derslerine gerektiği kadar çalışan birer kişi olmaları öğütlenir.

    Buna karşıt olarak huysuz, kavgacı, haylaz, söylenenleri dinlemeyen, hırçın davranışlı bir çocuk tipi de sunulur ve bunları karşılaştırması istenir. Bu her iki örneğin değerlendirilmesi doğrudan çocuğun tercihine bırakılır. Bununla birlikte onun doğru olanı yeğlemesine yardımcı olunur.
    AA Yol Erkan Enstitüsü ve Bielefeld Alevi Kültür Derneği’nin birlikte 21.04.2002 tarihinde başlatmış olduğu üç aylık eğitim programımız umduğumuzun üstünde, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Eğitim çalışmalarına özelikle 7-15 yaş arası çocuklar alındı. Anne ve babalarının gösterdikleri yoğun ve sıcak ilgi, AA Yol ve Erkân Enstitüsü adına bizleri son derece mutlu kılmıştır. Eğitim çalışmalarımız  28/ 6 / 2002 tarihinde  tamamlanmıştır.Çalışmalarda bizleri yanlız bırakmayan Bielefeld Alevi Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyelerine sonsuz şükranlarımızı sunar birlikte çalışmalırımızın devamını  temeni ediyoruz.  Günümüze intikal eden temel değer ve kriterlerin yaşanması noktasında, Alevi toplumunun gelişim seyrini, varılan evreyi, kendisini ifade edebilme yeteneğini yükseltme ereği amaçlanmalıdır.  Bu ise ancak bilimsel ve çağdaş bir anlayışla yapılacak bir eğitimle mümkündür. Alevilik kendisini ifade eder. Din, dil, ırk, mezhep ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın, tüm dünya insanlarını sevgi ve saygıyla karşılar, hoşgörülüdür.  Alevi insanının bilinçlenmesi ve etkin bir kişilik kazanması,  mensup olduğu inanç ve kültürü belleyip kavramasına bağlıdır. Bunu yaparken de gerçek dışı tutum ve yaklaşımlardan sakınıp, özüne uygun bir yolda yürünmesi, ciddi kurum ve kişilerin seçilmesi, işe her bakımdan dikkat ve özen gösterilmesi gerekir. Alevi Akademisi, bu bakımdan Alevi toplumunun birinci dereceden sorumlu ve en ciddi bilim ve eğitim kurumudur.  

    Sportif faaliyetlerde, çocuklar top oynanan sahalara götürülerek, birebir oradaki doğru ve yanlış davranışlara tanık olması sağlanır. Doğru ve yanlış davranışları bizzat gözlemleyerek belirleyip ifade etmesine çalışılır.

    Aile ortamlarında, kendi evinde, okulda, toplumsal yaşamın farklı alanlarında, düğün, nişan, kına, doğum günü, vb. tören ve eğlencelerde, dernekte, Cemevi’nde, ve Cem’de oturması kalkması, yeme-içme ve eğlenceye katılma gibi durumlarda nasıl davranması gerektiği canlı örneklerle kavratılmaya çalışılır.

    Biyolojik anlamda insanlar arasındaki doğal farklılıklar, insanların çeşitli özellikleri, dini, dili ve cinsiyeti hakında çocuklara anlayabilecekleri bir dille genel bilgiler verilir.

    Bir bütün olarak insan, doğa ve Tanrı sevgisi, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşım duygusu kazandırılmaya çalışıldı ve bunda beklenen başarı elde edildi diyebiliriz.

    4. Sonuç

    Çocuk eğitiminin son dere güç bir iş olduğu, eğiticilerin gerekli eğitime sahip olmaları gerektiği, velilerin ilgi ve güvenlerinin sağlanmasının hiç de kolay olmadığı bu uygulama sırasında bir kez daha yaşandı.
    Ancak güçlüklerin aşılarak düze çıkılması, istenen başarının sağlanması halinde nasıl bir mutluluk ve coşkunun yaşandığı da görülmeye değer…

    Bu eğitimde görev alan Yol ve Erkan Enstitüsü Görevlileri:
    Hasan Ali İçlek, Yılmaz Baki, Murat Türkel, Gülnaz Bozkurt.